Tuesday, 17 May 2022

Tuduhan sebar komunikasi lucah: Tertuduh tidak hadir, mahkamah keluarkan waran tangkap

  • Published in Jenayah


SEPANG, 25 Januari- Mahkamah Sesyen Sepang mengeluarkan waran tangkap terhadap seorang lelaki yang didakwa menghantar gambar lucah kepada seorang wanita kerana gagal hadir ke mahkamah bagi kes yang dihadapinya.

Waran tangkap tersebut dikeluarkan terhadap Muhammad Hakim Habibullah yang berdepan 12 pertuduhan di bawah Seksyen 233(1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Hakim Noorhisham Mohd. Jaafar dan Hakim Ahmad Rizki Abdul Jalil mengeluarkan waran tangkap itu selepas permohonan dibuat Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Nazrul Nizam Mohd. Zameri di dua mahkamah di sini dengan tarikh sebutan pendengaran waran tangkap ditetapkan pada 24 Februari.

Nazrul Nizam ketika ditemui di luar mahkamah berkata, pihaknya dimaklumkan lelaki itu yang juga orang kena saman (OKS) berada di Alor Setar, Kedah sekali gus gagal hadir bagi pertuduhan yang dihadapinya di kedua-dua mahkamah tersebut.

Beliau berkata, pihaknya sudah mengeluarkan surat saman pada 1 Disember lalu bagi pendengaran kes terbabit.

“Kes yang dihadapinya melibatkan penghantaran gambar lucah melalui rangkaian aplikasi Facebook dan WhatsApp kepada seorang wanita.

“Mengikut Seksyen 233(1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, jika sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM50,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya bagi setiap pertuduhan,” katanya