Monday, 16 May 2022

Sindiket pemalsuan dokumen, suspek tinggal di Malaysia lebih 30 tahun gunakan Pas Lawatan Sosial

  • Published in Jenayah

FOTO JABATAN IMIGRESEN

KUALA LUMPUR, 21 Januari – Seorang lelaki warganegara Iran dipercayai dalang utama sindiket pemalsuan dokumen dan pasport antarabangsa diberkas dalam satu operasi khas Jabatan Imigresen, Rabu lalu.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata, suspek berusia 58 tahun itu ditahan dalam serbuan di sebuah premis perniagaan di Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR), di sini.

Hasil siasatan mendapati dia tinggal di Malaysia selama lebih 30 tahun menggunakan Pas Lawatan Sosial (Suami Kepada Warganegara).

“Semasa serbuan dilakukan dia sedang menyerahkan dokumen yang telah dipalsukan kepada pelanggan di luar sebuah pasar raya yang terletak di Jalan TAR.

"Siasatan lanjut membawa kepada serbuan di sebuah premis kediaman pangsapuri yang terletak di Bandar Baru Ampang yang dijadikan tempat menyimpan dan memalsukan dokumen," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Khairul, dalam serbuan itu pihaknya turut menjumpai lapan pasport antarabangsa pelbagai negara, 29 keping pelekat Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) yang belum dicetak dan dipercayai palsu, cap Keluar Jabatan Imigresen Malaysia dipercayai palsu, pelbagai jenis cap, 1 unit komputer riba dan 1 unit mesin pencetak.

"Turut dirampas 24 keping Lesen Memandu Antarabangsa dan wang tunai bernilai RM4,000. Kesemua barang yang dirampas dipercayai berkait dengan aktiviti sindiket ini," katanya.

Beliau berkata, modus operandi sindiket menyasarkan pelanggan warga asing khususnya warga Iran yang ingin mendapatkan pas dan dokumen untuk tinggal di negara ini.

"Bayaran yang dikenakan bagi setiap pas yang dipalsukan antara RM300 hingga RM500 sekeping. Bayaran akan dibuat secara dalam talian ke akaun bank pihak ketiga yang bersubahat dengan dalang.

"Sindiket dipercayai telah beroperasi hampir 2 tahun dan berselindung di sebalik perniagaan menjual kain cadar tilam berdasarkan iklan yang diletakkan di hadapan premis yang diserbu," tambahnya.

Jelas Khairul, ini merupakan kes sindiket pertama membabitkan warga Iran sebagai dalang utama sindiket pemalsuan dokumen.

Suspek ditahan dan disiasat bawah Akta Imigresen 1959/63 dan Akta Pasport 1966.