Sunday, 22 May 2022

3 individu didakwa hina Agong, Nabi Muhammad SAW dan agama Islam

  • Published in Jenayah

 

KUALA LUMPUR, 13 Mac - 3 individu didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, berhubung kes menghina Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah serta Nabi Muhammad SAW dan agama Islam.

Penganggur, Ooi Wei Siong dan Nurhaizad Azhar masing-masing berusia 37 tahun mengaku bersalah atas setiap satu pertuduhan yang dibacakan berasingan di hadapan Hakim M.M. Edwin Paramjothy.

Manakala Fadhilah Hamid, 43 tahun mengaku tidak bersalah atas satu pertuduhan menghina Nabi Muhammad dan agama Islam.

Hakim menetapkan 17 Mac untuk menjatuhkan hukuman ke atas Wei Siong dan 20 Mac buat Nurhaizad.

Mengikut pertuduhan, Wei Siong didakwa melalui laman Facebook "Sam Ooi" dan Nurhaizad menggunakan Facebooknya "Haizad Azhar" secara sedar membuat kenyataan yang jelik menghina Yang di-Pertuan Agong dengan niat untuk menganiayai orang lain.

Nurhaizad yang tidak diwakili peguam memohon maaf kepada Yang di Pertuan Agong dan seluruh rakyat Malaysia serta menyesal atas tindakannya dan merayu hukuman denda minimum.

Katanya lagi, dia berasa agak tertekan dengan kemelut politik negara pada ketika itu dan menyerah diri kepada polis.

Timbalan Pendakwa Raya, Annur Atiqah Abd Hadi memohon denda enam ribu ringgit sebagai pengajaran.

Fadhilah seorang suri rumah tangga pula didakwa menghina Nabi Muhammad SAW dan agama Islam melalui Facebooknya "Fadhilah Abdulhamid".

Hakim menetapkan 14 April depan sebagai pengurusan kes.

Bagi semua kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 233(3) akta sama, yang memperuntukkan hukuman penjara setahun atau denda atau kedua-duanya, jika disabit kesalahan.

Mahkamah kemudian membenarkan ketiga-tiganya diikat jamin enam ribu ringgit dengan seorang penjamin.