Wednesday, 1 February 2023

 

Celine Dion batalkan Jelajah Eropah kerana gangguan neurologi

  • Published in Hiburan

(Celine Dion/File AFP) 

PARIS, 8 Disember- Celine Dion membatalkan dan menangguhkan beberapa siri persembahan di Eropah disebabkan masalah berkaitan "gangguan saraf yang sangat jarang berlaku" yang menjejaskan nyanyiannya.

Dalam video lima minit dalam bahasa Perancis dan Inggeris yang disiarkan di Instagram, Dion yang jelas beremosi berkata dia mengalami masalah kesihatan "sejak sekian lama".

"Baru-baru ini saya telah didiagnosis dengan gangguan neurologi yang sangat jarang dipanggil 'sindrom orang kaku', yang dialami satu dalam sejuta orang," kata diva Kanada itu.

"Ia telah menyebabkan kekejangan yang menjejaskan setiap aspek kehidupan seharian saya, kadangkala menyebabkan kesukaran apabila saya berjalan dan tidak membenarkan saya menggunakan pita suara saya untuk menyanyi seperti biasa," katanya.

"Sangat menyakitkan saya untuk memberitahu anda hari ini ini bermakna saya tidak akan bersedia untuk memulakan semula jelajah saya di Eropah pada bulan Februari."

Dia berkata dia disokong oleh anak-anaknya dan sepasukan doktor setiap hari untuk membaiki keadaannya, "tetapi saya harus mengakui saya berjuang".

"Apa yang saya tahu ialah menyanyi, ia adalah perkara yang saya lakukan sepanjang hidup saya dan ia adalah perkara yang paling saya suka lakukan," tambahnya.

Penyanyi itu menyebut tentang kekejangan apabila dia menangguhkan jelajah Eropah awal tahun ini.

"Saya rindu melihat anda semua, berada di atas pentas, membuat persembahan untuk anda," katanya sambil menangis.

Tarikh musim bunganya di Eropah, yang sepatutnya bermula di Republik Czech pada Februari, telah ditangguhkan kepada 2024, manakala lapan pertunjukan musim panasnya telah dibatalkan sepenuhnya.

"Jelajah Dunia Keberanian" bermula pada 2019, dan Dion telah menyelesaikan 52 pertunjukan sebelum wabak COVID-19.

Dia kemudiannya membatalkan Jelajah Amerika Utara kerana masalah kesihatan. -AFP


(Celine Dion berkata dia Mengalami gangguan neurologi yang menjejaskan nyanyiannya/File AFP)