Logo

Saya Anak Malaysia : Lagu patriotik berperanan penting menyatukan rakyat

 


AMPANG - Setiap kali menjelang sambutan Hari Kebangsaan, lagu “Saya Anak Malaysia” pasti kerap diputarkan di corong-corong radio tempatan.

Bagaimanapun, tidak ramai dalam kalangan rakyat Malaysia, terutamanya generasi muda, mengenali identiti pemilik suara di sebalik lagu tersebut.

Walhal beliau pernah memeriahkan industri muzik tanah air sekitar tahun 1980-an.

Ketika aktif dalam bidang muzik, beliau selalu memilih pakaian berwarna kuning, merah dan hijau yang begitu sinonim dengan muzik reggae.

Penampilan tersebut menambah keunikan beliau.

Nama pentas yang digunakan pernah menimbulkan perdebatan umum kerana beliau bkn seorang dR.

Pada usia 20 tahun, dR. SAM merantau ke benua Eropah bagi menimba pelbagai pengalaman dalam bidang muzik.

Selepas bergiat aktif sebagai pemuzik jalanan selama 5 tahun di perantauan, dR. SAM pulang ke tanah air dan banyak membuat persembahan di pasar-pasar malam sekitar ibu kota.

Pada tahun 1986, lahirlah sebuah lagu bersifat patriotik yang sehingga kini menyuntik semangat jati diri dalam setiap jiwa anak Malaysia tatkala mendengarnya.

Meski sudah bersara daripada dunia seni dan hiburan, dR. SAM masih menerima undangan nyanyian apabila berada di majlis-majlis ilmuan.

Beliau mengakui, peranan artis sememangnya amat penting dalam usaha memperkukuh perpaduan nasional.

Bagi dR. SAM, istimewanya Malaysia adalah kerana sikap toleransi dan saling menghormati yang diamalkan masyarakat berbilang kaum sejak Negara mencapai kemerdekaan.

Namun, kemerdekaan tidak membawa erti tanpa penyatuan rakyat.

Seperti yang terkandung dalam lirik lagu yang didendangkan dR SAM, ”Melayu iban india cina, Kadazan portugis pun ada. Semua kaya dengan budaya, di bawah kibaran satu bendera.”

((LAPORAN WARTAWAN ATIQAH ISMAIL))

Hak Cipta Terpelihara © 2015 Radio Televisyen Malaysia.