Friday, 19 August 2022

Meringankan kos sara hidup rakyat: Lebih RM77 bilion akan dibelanja untuk subsidi

  • Published in Ekonomi

KUALA LUMPUR, 26 Jun- Negara masih mempunyai ruang fiskal mencukupi untuk mengimbangi keperluan rakyat dan perniagaan biarpun berdepan tekanan luaran.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz menegaskan, kerajaan dijangka membelanjakan lebih RM77 bilion bagi tujuan subsidi tahun ini, untuk meringankan kos sara hidup rakyat.

Bagaimanapun untuk jangka panjang, mekanisme subsidi bersasar bakal diperkenal, menyasarkan kelompok yang benar-benar memerlukan khususnya B40.


(GAMBAR FAIL)

"Untuk memastikan golongan terjejas boleh kita bantu. Telah diumum baru-baru ni, kita juga ada BKM bernilai RM9.2 bilion akan memanfaatkan 8.6 juta B40 tak kira bujang, berkeluarga atau warga emas dan untuk ambil kita kenaikan kos sara hidup kita tambah RM630 juta bantuan ini bakal disalur pada 27 Jun berbentuk BKM fasa kedua," katanya.

Beliau berkata demikian dalam program Bicara Khas sempena Laporan Kewangan Rakyat ke Seratus di ibu negara.

Tambah Zafrul, sebagai negara kecil dengan ekonomi terbuka, Malaysia turut terdedah kepada ketidaktentuan faktor global yang mempengaruhi ekonomi negara.

Antaranya ketegangan geopolitik, gangguan rantaian bekalan selain langkah membendung inflasi melalui kenaikan kadar faedah dilakukan negara maju.