Friday, 19 August 2022

Belanjawan 2023: Kerajaan beri perhatian cadangan ACCCIM

  • Published in Ekonomi

TUMPAT, 26 Jun- Kerajaan akan memberi perhatian terhadap empat cadangan dikemukakan secara bertulis oleh Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) sebelum dibentangkan dalam Belanjawan 2023 pada Oktober depan.

Empat cadangan itu adalah masalah capaian internet, isu keselamatan makanan, pengambilan pekerja asing dan pengawalan inflasi.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, komitmen dan penyertaan pihak swasta dan dewan perniagaan dialu-alukan dalam mencari penyelesaian terbaik cabaran yang dihadapi ke arah pemulihan ekonomi negara pasca COVID-19.

Kerajaan juga katanya sentiasa memandang serius mengenai peningkatan kos untuk menjalankan perniagaan akibat karenah birokrasi dan kesan kekurangan pekerja asing yang sering dibangkitkan pihak industri.

"Jadi kemasukan ini bukan satu perkara yang senang kerana melibatkan negara pembekal ada 14 diluluskan jadi kadang-kadang pihak kita dah okay tapi kalau sana sukar mereka ini akan timbul masalah. Apa pun untuk mengurangkan masalah yang mereka hadapi kita telah cadangkan supaya dua menteri, Menteri Sumber Manusia dan Menteri Dalam Negeri jumpa mereka untuk bagaimana kita dapat mengurangkan pengurangan yang memasuki negara kita untuk memenuhi keperluan pihak industri," katanya.

Beliau menyatakan demikian selepas melancarkan Inisiatif Pucuk Hijau UMW di Pantai Sri Tujuh, Tumpat.

Hadir sama, Pengerusi Kumpulan UMW Holdings Bhd, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman.


(Datuk Seri Mustapa melancarkan Inisiatif Pucuk Hijau UMW di Pantai Sri Tujuh, Tumpat)

Sementara itu mengulas kenyataan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong yang mahu Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) diteruskan walaupun kerajaan bertukar pada Pilihanraya Umum (PRU) Ke 15 jelas Mustapa, rakyat tidak perlu bimbang kerana kerajaan akan tetap meneruskan projek berkenaan.

"Ia merupakan janji yang telah dibuat kepada rakyat. Projek mega itu juga melibatkan perjanjian antara kerajaan dengan syarikat dari China.Sekiranya dibatalkan, kerajaan perlu membayar pampasan dan sebagainya kepada pihak terlibat," ulasnya.

Sehingga kini, projek ECRL telah mencapai tahap kemajuan 30 peratus.