Thursday, 26 May 2022

Jerman pendekkan tempoh kuarantin COVID-19

  • Published in COVID-19

BERLIN, 4 Mei - Individu yang dijangkiti COVID-19 di Jerman kini dibenarkan kuarantin hanya lima hari sahaja, dengan keputusan ujian negatif tetapi tidak lagi wajib, kata Menteri Kesihatan Karl Lauterbach semalam.

Peraturan sebelum ini di Jerman memerlukan individu yang dijangkiti COVID-19 untuk mengasingkan diri selama tujuh hari dan kemudian diuji negatif sebelum menamatkan kuarantin.

Individu yang dijangkiti yang terus diuji positif selepas lima hari harus kekal kuarantin sehingga keputusan ujian negatif.


(Menteri Kesihatan Karl Lauterbach/AFP)

Menurut Lauterbach, kuarantin mandat kawal selia hanya akan terpakai kepada orang yang dijangkiti, bukan lagi kepada kenalan pertama, kata Xinhua.

Perubahan kepada perintah kuarantin itu dibuat atas cadangan awal Institut Robert Koch (RKI), agensi kerajaan persekutuan untuk kawalan dan pencegahan penyakit.

Insiden COVID-19 tujuh hari di Jerman pada hari Selasa terus menurun kepada 632.2 jangkitan bagi setiap 100,000 rakyat, turun daripada 909.1 seminggu yang lalu, menurut RKI. Jumlah jangkitan baharu dalam tempoh 24 jam turun kepada 113,522.