fb fb fb fb fb

ICJ tolak permintaan Afrika Selatan untuk lebih banyak tindakan ke atas Gaza

Foto AFP

THE HAGUE, 17 Februari - Mahkamah tertinggi Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) menolak permintaan Afrika Selatan untuk memberi lebih banyak tekanan undang-undang ke atas Israel untuk menghentikan serangan terhadap bandar Rafah di Gaza pada Jumaat, dengan mengatakan ia "terikat untuk mematuhi langkah-langkah sedia ada."

Pretoria telah pun memfailkan aduan terhadap Israel di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, dengan mendakwa bahawa serangannya ke atas Gaza adalah melanggar Konvensyen Genosid.

Mahkamah masih belum membuat keputusan mengenai isu asas, namun pada 26 Januari lalu, ICJ telah mengarahkan Israel untuk memastikan ia mengambil tindakan melindungi orang awam Palestin daripada bahaya dan membenarkan bantuan kemanusiaan.

Pegawai Afrika Selatan pada Selasa memfailkan permintaan lanjut kepada mahkamah, meminta ia memerintahkan langkah-langkah baharu memandangkan penyediaan Israel untuk operasi baru terhadap Rafah.

Lebih separuh daripada 2.4 juta penduduk Gaza telah mencari perlindungan di sana daripada serangan Israel ke atas Semenanjung Gaza.

Para hakim ICJ mengakui bahawa perkembangan baru-baru ini "'akan meningkatkan secara eksponen apa yang sudah menjadi mimpi ngeri kemanusiaan dengan akibat serantau yang tidak terperi'"- memetik kenyataan Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres.

Walaupun Israel perlu bertindak segera untuk memastikan keselamatan dan keselamatan rakyat Palestin, itu tidak memerlukan "petunjuk terhadap langkah sementara tambahan," tambah mereka.

Israel tetap "terikat untuk mematuhi sepenuhnya kewajipannya di bawah Konvensyen Genocide dan dengan perintah tersebut," kata keputusan ICJ, merujuk kepada keputusan 26 Januari lalu.

Walaupun penolakan permintaan terbarunya, Afrika Selatan mengalu-alukan keputusan terbaru ICJ.

Ini sekali gus menegaskan pandangannya bahawa "keadaan berbahaya" di Gaza menuntut "pelaksanaan segera dan berkesan" langkah-langkah kecemasan yang diperintahkan mahkamah dalam keputusannya pada 26 Januari, katanya dalam satu kenyataan lewat Jumaat.

“Mahkamah telah menjelaskan dengan jelas bahawa pematuhan kepada langkah sementara yang sedia ada memerlukan Israel untuk memastikan keselamatan dan keselamatan semua rakyat Palestin di Semenanjung Gaza,” kata jurucakap Presiden Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya.

Serangan Israel ke atas Gaza telah membunuh sekurang-kurangnya 28,775 orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut kementerian kesihatan wilayah itu.

Menteri Luar Israel berikrar pada Jumaat bahawa negara itu akan berkoordinasi dengan Mesir sebelum melancarkan sebarang serangan ketenteraan di bandar sempadan selatan Rafah.

“Kami akan beroperasi di Rafah selepas kami berkoordinasi dengan Mesir,” kata Israel Katz kepada wartawan di luar Persidangan Keselamatan Munich, di mana 180 orang kenamaan telah berkumpul untuk membincangkan konflik di seluruh dunia.

Kebimbangan semakin memuncak bagi ratusan ribu orang yang melarikan diri dari utara Gaza ke Rafah ketika tentera Israel mara ke wilayah itu untuk berperang ke atas Hamas.

Israel kini merancang operasi besar-besaran di bandar yang sesak itu. Dengan penutupan sempadan ke Mesir, hampir 1.5 juta rakyat Palestin pada dasarnya terperangkap di sana.-AFP

MOHD KHUDZAIRI ZAINUDDIN