Saturday, April 20, 2019
vital-top
updated 1:59 PM UTC, Apr 20, 2019

Rangka Tindakan Komunikasi Dan Multimedia Persiap Malaysia Jadi Negara Digital

  • Published in Teknologi

PUTRAJAYA  - Kementerian Komunikasi dan Multimedia mengambil langkah proaktif menggubal Rangka Tindakan Komunikasi dan Multimedia (CMB) 2018-2025 untuk memperkasa dan memperkukuhkan lagi sektor komuniksi dan multimedia negara ini.

Timbalan Menterinya Datuk Seri Jailani Johari berkata rangka tindakan berkenaan, yang mengambil masa 15 tahun untuk disediakan, akan mempersiapkan Malaysia untuk menjadi lebih terhubung dengan era digital termaju serta menjadi sebuah negara digital.

Menurut beliau, rangka tindakan itu berpaksikan enam imperatif iaitu menghubungkan manusia, mengukuhkan kepercayaan, menggiatkan penglibatan, mempercepatkan inovasi, menjadi pemangkin bagi kreativiti dan memperkasa bakat.

"Enam paksi itu mencerminkan aspirasi kementerian ini untuk mencapai pendigitalan dan nilai keinsanan, yang saling melengkapi bagi memastikan wujudnya keseimbangan optimum antara pembangunan ekonomi dan sosial.

"Rangka tindakan ini akan dilancarkan dan dilaksanakan pada suku pertama tahun depan. Seiring dengan langkah Malaysia untuk mara ke arah menjadi negara berpendapatan tinggi dengan kehadiran Industri 4.0, berserta cabaran yang dibawanya, negara ini perlu menjadi lebih tangkas dan lebih terkehadapan daripada kemajuan teknologi," kata Jailani ketika berucap pada forum dan majlis pelancaran tidak rasmi CMB bertemakan 'Digitising & Humanising' (Pendigitan & Penginsanan).

(Sumber - Bernama)