Friday, August 23, 2019
updated 8:57 AM UTC, Aug 23, 2019

27 IPT Sertai Kejohanan Sukan IPT Sabah 2016 Di UMS

  • Published in Sukan

Kota Kinabalu - Sebanyak 27 institusi pengajian tinggi (IPT) di seluruh negeri ini menyertai Kejohanan Sukan IPT Sabah 2016 yang berlangsung mulai hari sehingga esok di Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Naib Canselor UMS Prof Datuk Dr Mohd Harun Abdullah berkata kejohanan yang julung kalinya dianjurkan itu bagi merebut piala Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Dr Mary Yap Kain Ching.

"Antara sukan yang dipertandingkan pada kejohanan itu ialah futsal, sepak takraw, bola tampar, bola sepak, bola keranjang dan bola jaring," katanya pada majlis perasmian kejohanan itu yang disempurnakan oleh Yap, di Stadium UMS di sini, hari ini.

Antara IPT yang menyertai kejohanan itu ialah UMS, Politeknik Kota Kinabalu, Institusi Perguruan Tawau, Kolej Vokasional Tawau, Institut Latihan Perindustrian Kota Kinabalu, Asian Tourism International College, Universiti Tekonologi Mara Kota Kinabalu, dan Asia Metro College Kota Kinabalu.

Mengulas lanjut, Mohd Harun berkata untuk menganjurkan kejohanan itu pihaknya diberi kepercayaan dan dana daripada Kementerian Pendidikan Tinggi untuk merealisasi kejohanan edisi pertama itu.

"Penganjuran ini akan diteruskan pada masa akan datang bagi memberi peluang khususnya kepada pelajar IPT di Sabah untuk bersama-sama merasai suasana kejohanan besar seperti sukan Majlis Sukan Universiti Malaysia dan Sukan Institusi Pengajian Tinggi Malaysia.

"Walaupun kejohanan ini melibatkan penyertaan IPT di Sabah sahaja, namun ia juga merupakan platfrom untuk pemilihan atlet dalam menonjolkan bakat pelajar agar dapat diketengahkan di peringkat lebih tinggi," tambahnya.

Sementara itu, ketika berucap merasmikan kejohanan itu Yap berkata penglibatan IPT dalam kejohanan sukan merupakan sumbangan besar dan perlu dihargai untuk mengharumkan IPT masing-masing dalam peningkatan mutu sukan di IPT berkenaan.