Sunday, 6 December 2020

updated 2:28 PM UTC, Dec 5, 2020

Gimnasium, padang bola sepak komersial dan pusat futsal dibenar beroperasi Isnin ini

  • Published in Sukan

PUTRAJAYA, 18 Oktober - Pengusaha gimnasium di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dibenarkan menyambung operasi bermula Isnin ini.

Kebenaran ini diberikan selepas mendengar rayuan daripada Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan latihan di gimnasium biasanya dijalankan secara bersendirian berbanding berkumpulan dan latihan dilakukan secara penjarakan fizikal antara satu sama lain.

Aktiviti di padang bola sepak dan futsal juga dibenarkan dengan hanya tujuan untuk latihan.

Selain itu hanya 10 orang sahaja dibenarkan di kawasan berkenaan pada satu masa.

Sementara itu, menerusi satu kenyataan, KBS telah menggariskan beberapa arahan semasa dan SOP berkenaan pembukaan semula operasi pusat gymasium, padang bola sepak dan futsal.

Antaranya jarak fizikal 1 hingga 3 meter bagi aktiviti statik manakala 3 hingga 5 meter bagi aktiviti dinamik.

Selain itu maksimum 10 orang peserta pada satu-satu masa dengan tujuan latihan serta pengusaha perlu menjadualkan pelaksanaan latihan bagi kawalan bilangan pengguna pada satu-satu masa.

Pelaksanaan operasi di gimnasium dan dewan badminton perlu mengikut SOP yang telah ditetapkan sebelum ini khususnya mengenai larangan perkongsian peralatan dan sanitasi peralatan yang kerap.

Permainan dan kejohanan yang akan melibatkan sentuhan badan masih dilarang buat masa ini.

Pihak KBS turut merakamkan ucapan ucapan terima kasih kepada Perdana Menteri, Menteri Kanan Pertahanan serta ahli ahli Sidang Khas MKN di atas pertimbangan dan kelulusan permohonan ini.