Friday, June 5, 2020

updated 3:06 AM UTC, Jun 5, 2020

Malaysia jadi ahli Forum 5G APAC GSMA, pacu pembangunan 5G

  • Published in Nasional

 

LANGKAWI, 18 Feb - Malaysia melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, MCMC terus mengorak langkah memacu pembangunan 5G dengan menjadi ahli Forum 5G APAC GSMA.


Forum yang diasaskan pada 25 September tahun lalu itu dianggotai wakil-wakil industri dan agensi-agensi kerajaan di rantau Asia Pasifik bagi mencari kaedah terbaik memacu perkembangan pelbagai segmen berkaitan 5G.

Dalam satu kenyataan media, MCMC memaklumkan pemeteraian keahlian itu dibuat 20 Januari lalu ketika pertemuan Pengerusi MCMC, Al-Ishsal Ishak bersama Ketua GSMA Asia Pasifik, Julian Gorman di Langkawi, Kedah.

GSMA mengiktiraf kepimpinan MCMC sebagai peneraju pembangunan 5G di negara ini dan percaya penyertaan MCMC dalam forum tersebut akan mewujudkan interaksi perkongsian maklumat antara ahli bagi mengatasi pelbagai isu berkaitan 5G.

Forum 5G APAC GSMA juga bermatlamat membentuk acuan evolusi teknologi 5G yang menjadi teras inovasi sosial dan ekonomi bagi merangsang pembangunan negara-negara serantau.

Antara wakil penting industri telekomunikasi di rantau ini yang telah menyertai forum ialah KDDI dan NTT DOCOMO dari Jepun, KT, SK Telecom dan LG UPlus dari Korea Selatan.