Sunday, May 20, 2018
vital-top
updated 3:56 PM UTC, May 20, 2018

Wanita UMNO Tekad Terus Sokong Gandingan Najib-Ahmad Zahid

  • Published in Berita Semasa

KUALA LUMPUR  - Wanita UMNO bertekad untuk terus teguh menyokong gandingan Presiden parti Datuk Seri Najib Tun Razak dan Naib Presiden parti Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk terus memimpin parti keramat itu.

Sambil menyatakan kesetiaan tidak berbelah bahagi, Ketua Pergerakannya Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil meminta kedua-dua pemimpin itu untuk terus mengibarkan panji aspirasi dan memandu transformasi yang telah dijanjikan sebelum ini.

"Kepada presiden, Naib Presiden yang menjalankan tugas-tugas Timbalan Presiden, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Naib Presiden Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein serta saf kepimpinan UMNO, Wanita akan memastikan barisan yang diluruskan lebih 70 tahun lamanya ini, terus tenang dan padu, memecah lontaran-lontaran hasutan yang mencemburui ikatan kekuatan parti ini.

"Wanita juga menyokong pendirian dan cadangan (Datuk Seri) Hishammuddin yang menekankan supaya jawatan presiden dan timbalan presiden pada pemilihan parti akan datang tiada ditandingi, demi perpaduan dan muafakat serta kestabilan parti," katanya penuh tegas diiringi sorakan lautan merah putih 973 perwakilan Wanita UMNO pada Perhimpunan Agung sayap parti itu.

Pemimpin wanita yang sentiasa kelihatan anggun itu turut menyatakan ikrar Wanita UMNO untuk berganding bahu bersama-sama Pemuda dan Puteri serta parti komponen Barisan Nasional (BN) bagi menjadi pencari undi, penentu undi, perayu undi, pengekal undi hatta pemecah undi di mana yang perlu.

Dalam ucapan dasarnya, Shahrizat berjanji dengan kekuatan 1.4 juta anggota berdaftar, yang merupakan keanggotaan parti politik wanita terbesar dalam sejarah, Wanita UMNO akan memastikan BN tidak akan gugur di medan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang digambarkan sebagai raja segala pilihan raya umum.

Pemimpin parti yang menjadi tulang belakang UMNO itu turut memberi jaminan bahawa Wanita UMNO akan berjuang dan berjihad untuk memastikan Malaysia tidak terlepas kepada pembangkang pada PRU14.

Menurut Shahrizat yang telah memimpin Pergerakan Wanita UMNO sejak 2009, rakyat terpaksa memilih antara dua, sama ada memilih BN yang telah terbukti banyak berjasa kepada rakyat ataupun pembangkang.

"Di sebelah kanan adalah kerajaan persekutuan di bawah parti yang dipimpin oleh Datuk Seri Najib Tun Razak iaitu BN, yang mana kita kenal hati budi dan rekod pencapaian serta menjaga rakyat.

"Di sebelah kiri pula ialah kerajaan yang akan 'dikronikan' oleh DAP. Sanggupkah rakyat serah bulat-bulat negara yang kita sayang kepada pemimpin cauvinis yang mana agenda mereka sangat membimbangkan kita? Sanggupkah?" soal beliau sambil disambut laungan "tidak sanggup" oleh perwakilan.

Shahrizat dalam pada itu berterima kasih kepada Perdana Menteri kerana di bawah pimpinan beliau kerajaan berjaya menghasilkan 35.8 peratus wanita sebagai pembuat dasar dalam sektor awam.

(Sumber - Bernama)