Wednesday, October 16, 2019
updated 3:08 PM UTC, Oct 16, 2019

Prasarana terima baki dua set tren monorel lebih awal dari jadual asal

  • Published in Nasional

KUALA LUMPUR - Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) sudah menerima baki dua set tren monorel empat gerabak, dua bulan lebih awal berbanding jadual asal pada November.

Menerusi satu kenyataan, syarikat itu berkata dua tren itu juga sudah mula beroperasi semalam, selepas mendapat kelulusan daripada Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD).

Penambahan terbaharu itu menjadikan jumlah tren untuk perkhidmatan Monorel ketika ini kepada lima set tren empat-gerabak; dan empat set tren dua-gerabak.

Prasarana juga yakin sembilan tren tersebut akan membawa 70,000 penumpang sehari.

Pengguna bakal menikmati perjalanan lebih selesa dengan masa menunggu ketika waktu puncak dikurangkan daripada 10 minit kepada 5.5 minit.

Menurut Prasarana, kejayaan tersebut turut mencerminkan kolaborasi dan komitmen padu antara pihak kerajaan, Prasarana dan STP (Scomi Transit Project Sdn Bhd).

Mengikut kontrak baru yang ditandatangani antara Prasarana dan STP April lalu, kedua-dua pihak akan memantau prestasi kelima-lima set tren empat-gerabak selama enam bulan sebelum melaksanakan fasa kedua iaitu pembelian tujuh set tren empat-gerabak.

Sekiranya berjalan lancar dalam tempoh tersebut, tujuh tren baru itu perlu disediakan untuk Prasarana dalam tempoh 18 bulan.

Apabila selesai sepenuhnya kelak, laluan Monorel akan beroperasi dengan dua belas set tren empat-gerabak.