Wednesday, July 17, 2019
updated 3:40 PM UTC, Jul 17, 2019

Bengkel Wajib Miliki Lesen Untuk Beroperasi

  • Published in Nasional

PUTRAJAYA - Lebih 30,000 bengkel kenderaan bermotor di negara ini termasuk pusat servis, kedai tayar dan aksesori akan diwajibkan memiliki lesen untuk beroperasi apabila undang-undang berkaitan perkhidmatan penyelenggaraan dan pembaikan kenderaan dikuatkuasakan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata Rang Undang-undang (RUU) Perkhidmatan Penyelenggaraan dan Pembaikan Kenderaan Motor akan dibentangkan di Parlimen pada Mac ini.

Ia bagi menjaga hak dan kepentingan pengguna di samping memastikan industri itu terus berkembang maju.

 

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas sesi townhall bersama industri dan pihak berkepentingan berhubung RUU itu, Putrajaya hari iini

Sesi townhall itu turut disertai wakil persatuan industri perkhidmatan penyelenggaraan dan pembaikan kenderaan motor, pemilik dan pengendali pusat servis, bengkel, institusi pengajian dan latihan yang menawarkan kursus berkaitan industri dan persatuan pengguna.

Hamzah berkata RUU itu digubal susulan pelbagai aduan diterima kementerian daripada pengguna mengenai ketidakpuasan hati terhadap perkhidmatan diberikan oleh bengkel kenderaan motor.

Di bawah undang-undang ini peniaga boleh diambil tindakan jika ada unsur-unsur penipuan. Bagaimanapun, penalti masih belum ditentukan.

Setelah dikuatkuasakan kelak, katanya kementerian akan memberikan tempoh peralihan kepada pihak industri untuk memenuhi syarat ditetapkan agar tidak menjejaskan perniagaan mereka.

Mereka yang mempunyai bengkel tetapi tiada mekanik bertauliah, boleh menghantar pekerja untuk menghadiri kursus bagi mendapatkan sijil

((SUMBER: BERNAMA))