Saturday, June 23, 2018
vital-top
updated 11:34 AM UTC, Jun 23, 2018

IPP TUDM Lahir Juruterbang Terbaik

  • Published in Nasional

SUBANG - Infrastuktur dan teknologi Institut Perubatan Penerbangan (IPP) Tentera Udara Diraja Malaysia adalah antara yang terbaik di dunia dalam melahirkan juruterbang berkualiti tinggi, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.


Beliau berkata ini dibuktikan apabila IPP turut menarik minat tentera udara dari Australia, Thailand dan Filipina yang mendapatkan khidmat latihan di institut berkenaan.

 

Difahamkan terdapat lebih 10 negara antaranya India, Brunei dan Pakistan yang turut menyatakan hasrat untuk mendapatkan latihan bagi juruterbang mereka di IPP.

 

"Ini menunjukkan kita mempunyai kepakaran dan kelebihan berbanding negara maju yang lain.

 

"Selain itu, melalui IPP ini, ia secara tidak langsung dapat menyiapsiagakan anggota TUDM meliputi kesihatan mental dan fizikal, meningkatkan kemahiran dan keupayaan anggota dalam mengendalikan sesebuah pesawat," katanya selepas melawat IPP di Pangkalan TUDM Subang.

 

-- LAGI

 

 

 

HISHAMMUDDIN-IPP2 (AKHIR) SUBANG

 

 

 

IPP berperanan menyediakan pelbagai bentuk latihan aerofisiologi dan kaji selidik terhadap juruterbang dan anak-anak kapal TUDM.

 

Antara latihan aerofisiologi yang disediakan ialah ‘High G Training’, ‘Hypoxia Indoctrination’, Latihan Kerusi Anjal serta Latihan ‘Spatial Disorientation’.

 

Lawatan kerja sehari itu turut disertai Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi, Panglima Angkatan Tentera Jen. Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor dan Panglima Tentera Udara Jen.Tan Sri Affendi Buang.

 

Semasa lawatan itu, Hishammuddin turut meninjau aset TUDM antaranya Helikopter Nuri (Sikorsky S-61A4) pesawat pengangkut C130H dan pesawat pejuang Hawk 208 yang sedang melalui proses naik taraf.

 

"Kesemua pesawat ini sedang melalui proses naik taraf secara berperingkat yang membolehkan ia terus memenuhi keperluan pengoperasian... Ia sekali gus dapat memastikan keupayaan TUDM dalam menjaga ruang udara negara berada pada tahap tertinggi.

 

"Di samping itu, dengan menaik taraf pesawat ini secara tidak langsung meningkatkan semangat anggota dalam memberi perkhidmatan yang terbaik dalam menjaga keselamatan negara... Saya berharap projek naik taraf ini diselesaikan segera serta memenuhi piawaian dan perancangan yang telah ditetapkan," katanya.

 

--BERNAMA

AMSI JM NM