Sunday, 17 January 2021

updated 12:18 PM UTC, Jan 17, 2021

Maradona meninggal dunia akibat serangan jantung

  • Published in Berita Dunia

BUENO AIRES, 26 November - Peminat bola sepak hari ini berkabung bagi meratapi kehilangan legenda Argentina, Diego Maradona yang dilaporkan meninggal dunia akibat serangan jantung di kediamannya di Bueno Aires awal pagi tadi.

Bekas pemain Boca Junior, Napoli dan Barcelona itu sebelum ini telah dikejarkan ke hospital selepas tidak sedarkan diri dua minggu lalu dan terpaksa menjalani pembedahan untuk membuang darah beku di kepalanya sebelum dibenarkan pulang pada 11 November lalu.

Agensi berita di negara berkenaan mendedahkan bahawa jurulatih yang berusia 60 tahun itu menemui ajal selepas mendapat serangan jantung dan perkara tersebut telah disahkan oleh peguamnya.

Sepanjang kariernya Maradona dianggap sebagai seorang pemain yang luar biasa dan salah seorang bintang terhebat sepanjang zaman apabila berjaya membantu Argentina menjulang Piala Dunia pada 1986.

Bagaimanapun, dia turut dikaitkan dengan pelbagai kontroversi termasuk penyalahgunaan dadah selain berdepan masalah ketagihan alkohol.

Selepas berita kematiannya mula tersebar, para peminat bola sepak di seluruh dunia dilihat keluar dari kediaman masing-masing untuk memberi penghormatan terakhir kepada Maradona.