Sunday, January 19, 2020
updated 1:23 AM UTC, Jan 19, 2020

800,000 orang tunjuk perasaan adakan perhimpunan besar-besar tanda setengah tahun protes di Hong Kong

  • Published in Berita Dunia


HONG KONG - Penunjuk perasaan di Hong Kong mengadakan perhimpunan besar- besaran sebagai tanda setengah tahun protes. Ia juga memberi amaran kepada pemimpin pro-Beijing sebagai peluang terakhir untuk mengakhiri krisis politik Hong Kong.

Dianggarkan 800,000 orang berarak di jalan-jalan utama pusat kewangan antarabangsa itu sebagai tanda protes telah berlangsung selama enam bulan. Pasukan polis menganggarkan jumlah yang direkodkan itu adalah paling rendah semasa menyertai kemuncak tunjuk perasaan tersebut.

Sebelum ini pihak berkuasa memberikan kebenaran kepada penganjur mengadakan perarakan aman yang disertai jutaan orang pada Jun lalu.

Perhimpunan kali pertama kumpulan tersebut mengadakan bantahan bermula sejak 18 Ogos lalu. Pihak berkuasa telah berulang kali mengharamkan perhimpunan sejak kebelakangan ini kerana risiko berlakunya keganasan.

Lebih 6,000 orang telah ditangkap dan beratus-ratus lagi cedera termasuk anggota polis sejak enam bulan protes diadakan.

Sebelum ini, lebih 100 penerbangan dibatalkan susulan penunjuk perasaan pro-demokrasi memulakan bantahan di seluruh bandar raya Hong Kong. Bantahan itu mencetuskan huru hara termasuk menyebabkan perkhidmatan awam tergendala.