Saturday, November 18, 2017
vital-top
updated 9:15 AM UTC, Nov 18, 2017

Rakyat Iran Keluar Dengan Ramai Dalam Pilihan Raya Presiden Iran

TEHRAN - Berjuta-juta rakyat Iran keluar mengundi sehingga lewat malam Jumaat untuk memutuskan sama ada penyandang Presiden Hassan Rouhani layak empat tahun lagi.

Pilihan raya presiden menarik sebahagian besar pengundi ke pusat pengundian, dengan beberapa laporan bahawa para pengundi beratur berjam-jam untuk mengundi.

Pegawai pilihan raya melanjutkan waktu mengundi sekurang-kurangnya tiga kali pada 63,000 tempat-tempat mengundi untuk menampung orang ramai.

Empat calon dalam perlumbaan tersebut. Tetapi bagi kebanyakan pengundi hanya dua yang penting, kedua-dua mereka adalah ulama dengan pandangan yang sangat berbeza untuk masa depan negara: Rouhani dan profesor undang-undang dan bekas pendakwa Ebrahim Raisi.

Rouhani yang berusia 68 tahun itu telah kelihatan cenderung ke dasar yang lebih liberal dan pembaharuan yang berfikiran harapan untuk Iran dan amalkan hubungan yang lebih baik dengan dunia luar.

Ebrahim Raisi yang berusia 56 tahun, mengetuai sebuah yayasan amal agama yang berpengaruh dan  perniagaan yang luas, dilihat oleh banyak pihak sebagai berhampiran pandangan dengan Khamenei. 

Raisi mendapat sokongan dari dua badan ulama utama dan berjanji untuk meningkatkan bayaran kepada golongan miskin, postur populis dan retorik anti-rasuah yang digemar oleh pihak konservatif pengundi luar bandar dan kelas pekerja.

Kedua-dua calon menggesa pengundi menghormati keputusan undi.

(Sumber - AP)