Wednesday, May 27, 2020

updated 1:35 PM UTC, May 27, 2020

Serangan udara Rusia dan Syria cederakan orang awam

  • Published in Berita Dunia

 

DAMSYIK, 18 Feb - Serangan udara Rusia dan kerajaan Syria yang menyasarkan Darat Izza berhampiran sempadan Turki kira-kira 30 kilometer di utara bandar Aleppo mencederakan beberapa orang awam.

Serangan itu juga memaksa dua buah hospital ditutup.

Rakaman menunjukkan kemusnahan besar terhadap satu daripada hospital tersebut dan terpaksa ditutup.

Menurut tentera Syria pihaknya telah mengambil alih kawalan berpuluh-puluh bandar di kawasan pedalaman di barat laut Aleppo dan ia akan meneruskan kempennya untuk menghapuskan kumpulan militan di mana sahaja mereka ditemui.

Kemaraan itu dibuat selepas pasukan Presiden Bashar al-Assad membawa pemberontak dari lebuh raya M5 yang menghubungkan Aleppo ke Damsyik dan menghantar beratus-ratus ribu warga Syria melarikan diri ke sempadan dengan Turki.

Menurut Pertubuhan Bangsa Bersatu, PBB pada hari Isnin lebih 875-ribu warga Syria, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak meninggalkan bandar-bandar dan kampung yang menjadi sasaran kempen serangan bom sejak 1 Disember lalu.

Menurut jurucakap PBB, David Swanson, lebih 40 ribu orang hilang tempat tinggal dalam tempoh empat hari sahaja dari barat Aleppo yang menjadi lokasi pertempuran.