Tuesday, February 25, 2020

updated 1:27 PM UTC, Feb 25, 2020

Datuk Seri Najib, mengaku membelanjakan sejumlah wang 42 juta ringgit yang dimasukkan ke akaun peribadinya

  • Published in Berita Semasa

KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengaku membelanjakan sejumlah wang dari 42 juta ringgit yang dimasukkan ke akaun peribadinya. 

Pengakuan itu dibuat tertuduh, ketika beliau disoal balas Timbalan Pendakwa Raya, Datuk V. Sithambaram ketika prosiding kes penyelewengan 42 juta ringgit dana SRC International di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Berikut merupakan rangkuman prosiding perbicaraan kes yang dihadapi Datuk Seri Najib minggu ini.

Dalam prosiding itu, mahkamah diberitahu bahawa jumlah tersebut dimasukkan secara berperingkat dalam akaun peribadi tertuduh bermula dengan 27 juta ringgit, kemudiannya 10 juta ringgit dan akhirnya 5 juta ringgit.

Bagaimanapun Datuk Seri Najib mendakwa tidak tahu wang terbabit daripada dana SRC dan hanya mengetahuinya kemudian.

Jawapan itu mengundang senyum sinis pihak pendakwaan, apatah lagi angka yang dimasukkan amat besar, tetapi tertuduh langsung tidak berusaha memeriksa sumber wang terbabit.

Sebelum itu, pada prosiding hari isnin dan selasa lalu, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk V. Sithambaram menegaskan permohonan pihak pembelaan untuk memanggil pakar tulisan memeriksa ketulenan tandatangan Datuk Seri Najib pada tujuh dokumen berkaitan SRC International adalah berniat jahat.

Datuk Seri Najib menukar pendirian dan mendakwa tidak pasti sama ada tandatangan pada dokumen terbabit miliknya biarpun sudah ditunjukkan salinan asli dokumen.

Permohonan itu dikatakan tidak wajar kerana pihak pembelaan juga tidak membangkitkan isu ketulenan tandatangan semasa saksi utama, iaitu bekas pengerusi Lembaga Pengarah SRC, Tan Sri Ismee Ismail memberi keterangan.

Tan Sri Ismee memberitahu, beliau mengenali tandatangan tersebut sebagai milik Datuk Seri Najib kerana pernah diberi arahan melalui tandatangan seperti itu ketika menjadi pengerusi Lembaga Tabung Haji.

Ketika itu, peguam tertuduh, Harvinderjit Singh tidak mencabar keterangan Tan Sri Ismee berhubung ketulenan tandatangan.

Itulah waktu tepat untuk pihak pembelaan membangkitkan isu tersebut bukannya selepas pihak pendakwaan menutup kes.

Manakala pada prosiding khamis lepas, Datuk Seri Najib mengaku menandatangani satu dokumen bank membenarkan pemindahan 27 juta ringgit ke akaun peribadinya ketika disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Bagaimanapun tertuduh mengubah keterangannya ketika perbicaraan, dengan mendakwa tidak menandatanganinya dengan alasan berada di Hawaii pada Disember 2014.

Kenyataan itu disanggah Datuk Sithambaram dengan berkata, arahan transaksi yang ditandatangan Datuk Seri Najib boleh dihantar menerusi emel kepada Nik Faisal Ariff Kamil, supaya pihak AmBank meneruskan transaksi itu.

Dalam prosiding sama, Datuk Seri Najib menafikan bekas peguam negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali membuat keputusan salah dengan membersihkannya daripada salah laku berkaitan SRC pada tahun 2016.

Dia juga menafikan tindakan Tan Sri Apandi itu berkaitan pelantikannya sebagai ahli lembaga pengarah Tabung Haji kemudiannya.

Perbicaraan bersambung 3 Februari hadapan.