Tuesday, February 25, 2020

updated 1:27 PM UTC, Feb 25, 2020

15 lokasi berisiko tinggi kemalangan tumpuan utama Emergency Response Team (ERT) Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia

  • Published in Berita Semasa

 

DENGKIL - 15 lokasi berisiko tinggi mendapat kemalangan sempena musim perayaan Tahun Baharu Cina menjadi tumpuan Emergency Response Team (ERT) dari Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia yang dikoordinasi PDRM bersama agensi-agensi kerajaan lain.

Selain itu juga, 39 lagi lokasi sederhana berisiko tinggi diseluruh negara turut menjadi fokus ERT sehingga 2 Februari ini.

Ketua Pengarah Jabatan Bomba Dan Penyelamat Datuk Mohammad Hamdan Wahid menjelaskan, sepanjang ops berlangsung, pegawai-pegawai yang ditugaskan dikehendaki berada dilokasi penempatan atau membuat rondaan setiap masa.

Selain itu mengadakan pameran dan demonstrasi berkaitan pencegahan dan pemadaman kebakaran terutamanya di lokasi berisiko tinggi.

Antara lokasi yang paling menjadi tumpuan di utara ialah Pejabat Seksyen Plus Gurun Kedah, Plaza Tol Sg Dua Selatan Pulau Pinang, Pejabat Seksyen Plus Taiping Perak dan
Pejabat Seksyen Plus Tapah Perak.

Di Pantai timur ialah RnR Perasing Terengganu, RnR Ajil Terengganu, RnR Gambang Pahang, RnR Temerloh Pahang dan RnR Genting Sempah Pahang.

Lokasi di Selatan ialah Plaza Tol Gambir Johor, Plaza Tol Sedenak Johor, Pejabat Seksyen Plus Yong Peng Johor dan Persimpangan Tol Bandar Ainsdale Negeri Sembilan.

Manakala di Selangor ialah di Plaza Tol Rawang dan RnR Dengkil.