Thursday, November 14, 2019
updated 3:34 PM UTC, Nov 14, 2019

Korea Utara, China sepakat jalin hubungan baik apa juga situasi

  • Published in Berita Dunia

PYONGYANG - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un dan Presiden China, Xi Jinping sepakat untuk membangun hubungan baik mereka, apa pun situasi dunia.

Xi melakukan lawatan selama dua hari ke Pyongyang.

Dia adalah pemimpin China pertama yang dalam tempoh 14 tahun berkunjung ke Korea Utara.

Xi berkata lawatannya telah menyatukan persahabatan tradisi antara China dan Korea Utara, menjelaskan arah pembangunan hubungan dua hala di era baru, dan menunjukkan kesungguhan kedua-dua pihak untuk mencari penyelesaian politik kepada isu nuklear di Semenanjung Korea serta mempromosikan keamanan dan keselamatan berkekalan di rantau itu.

Beliau menambah bahawa lawatan oleh pemimpin tertinggi kedua-dua pihak adalah pada tahun yang penting sebagai meraikan ulang tahun ke-70 hubungan diplomatik antara China dan Korea Utara.

Kim menghargai sokongan China dengan mengatakan bahawa persahabatan antara kedua belah pihak telah lama terjadi, dan menikmati dasar yang kukuh, dengan kedua-dua pihak sedang melakukan intensif pertukaran dan kerjasama mesra seperti sebuah keluarga.

Kim menambah dia bersedia mengikuti jejak yang ditinggalkan oleh generasi pemimpin yang lebih terdahulu dan bergabung dengan Xi dalam meningkatkan hubungan dua hala.