Thursday, March 22, 2018
vital-top
updated 7:52 AM UTC, Mar 22, 2018

47 Orang Cedera Dalam Perlanggaran Kereta Api Di Kota Jerman Barat

  • Published in Berita Dunia

BERLIN, JERMAN - Sekurang-kurangnya 47 orang cedera ketika kereta api penumpang terlanggar kereta api jarak dekat di kota Jerman barat di Dusseldorf pada hari Selasa, menyebabkan operasi menyelamat besar-besaran.

Sekurang-kurangnya tiga daripada penumpang "cedera teruk " manakala majoriti mengalami kecederaan ringan, kata jabatan bomba Meerbusch melalui Twitter.

Kereta api itu membawa 155 orang penumpang. Ia tidak begitu menjelaskan apa sebab yang menyebabkan kemalangan itu, pada sekitar 7:30 malam waktu tempatan (1830 GMT) berhampiran stesen Meerbusch-Osterath di Rhine-Westphalia Utara, negeri paling ramai penduduk Jerman.

"Perkhidmatan menyelamat di lapangan telah mengawal keadaan. Orang-orang yang cedera secara berperingkat dipindahkan ke hospital," kata jabatan bomba itu.

Seorang jurucakap pengendali kereta api milik negara Jerman Deutsche Bahn memberitahu agensi berita DPA bahawa kereta api DB Cargo itu kelihatan tidak bergerak ketika kereta api serantau yang dikendalikan oleh National Express Britain melanggarnya.

Jabatan bomba mencatatkan gambar yang memperlihatkan kereta api yang baharu itu rosak sederhana, sementara kereta lain kelihatan tidak terjejas.

Kedua-dua kereta api masih berdiri tegak di trek.

(Sumber - AFP)