Monday, July 23, 2018
vital-top
updated 3:47 AM UTC, Jul 22, 2018

Lagu Ed Sheeran Mendominasi Laman "Spotify" Pada Tahun 2017

  • Published in Hiburan

NEW YORK - Lagu-lagu Ed Sheeran mendominasi laman "Spotify" pada tahun 2017, dengan album terbaharunya "Divide" yang telah dimainkan 3.1 bilion kali di seluruh dunia, kata khidmat streaming utama pada hari Selasa.

Lagu oleh gitaris pop yang berambut halus itu lebih banyak di "stream" berbanding dengan mana-mana artis lain pada tahun ini - berita yang tidak mengejutkan, memandangkan lagu "Shape of You," serta album keempat "Divide," menguasai sebagai lagu yang paling banyak dimainkan di "Spotify".

Walaupun kejayaan Sheeran, menurut perkhidmatan "streaming" yang berasaskan Sweden mengatakan trend yang lebih besar tahun 2017 termasuk hip-hop, dengan aliran itu meningkat 74 peratus berbanding pangkalan yang sudah besar pada tahun 2016.

Bintang hip-hop Drake menduduki tempat kedua di Spotify pada 2017 dan rapper Kendrick Lamar berada di tangga keempat, dengan penyanyi R & B The Weeknd, anak lelaki Drake, tempat ketiga.

Muzik Latin juga menyaksikan peningkatan besar, dengan aliran lebih daripada dua kali ganda di belakang serangan bahasa Sepanyol viral - yang paling terkenal ialah sensasi dunia "Despacito."

Rihanna adalah wanita yang lagunya paling kerap "streaming" di Spotify untuk tahun ketiga berturut-turut, walaupun kekurangan siaran utama pada tahun 2017.

Namun Sjeeran mendapat kejayaannya di Spotify, tetapi tidak membantu dia di anugerah Grammys.

(Sumber - AFP)